In deze bijzondere tijd krijgt mentoring een hele andere lading. Waar normaal gesproken de vragen gaan over alledaagse dingen en toekomstperspectief, gaan nu de vragen veel meer over onzekerheid, online lessen, angsten, en het wegvallen van het sociale leven. Ook het spontaan elkaar opzoeken kan niet meer, contacten met anderen moet je organiseren.

Vanuit ons netwerk kregen wij een aantal keren de vraag of wij tips of handvaten hebben voor online mentoring. Want hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat de gesprekken leuk blijven, moet je een agenda hebben en hoe kun je jouw mentee positief coachen in deze tijd?
Samen met Stichting VerbindMij en School’s Cool hebben wij op 24 november 2020 een themabijeenkomst over e-mentoring georganiseerd. Onder leiding van Anke Algera van Brisk Advies werden wij meegevoerd naar de wereld van online mentoring.

Anke liet ons inzien dat de rol van mentor in deze tijd niet veranderd. Een mentor blijft een rolmodel, een luisterend oor en heeft door zijn levenservaring leren omgaan met tegenspoed. De mentee wil nog steeds leren, zijn doelen realiseren en heeft een steuntje in de rug nodig, het luisterende oor en een rolmodel. Wat er nu bijkomt is dat ook bij een mentor en/of mentee stress kan ontstaan door de veranderingen in de levensomstandigheden Mentees krijgen te maken met stress, met tegenslagen (wegvallen stage, vertraging opleiding). Er ontstaan andere soorten vragen, en er is een grote kans op eenzaamheid door het wegvallen van het sociale leven.

Hoe ga je hier mee om?

Aan de hand van 3 aspecten van mentoring: emotie, ambitie en contact ging Anke hier op in.
Emotie is hier vertaald in hoe ga je om met stress. Tijdelijke stress kan je een adrenaline stoot geven en ervoor zorgen dat je op scherp staat. Gun je jouw lichaam geen herstel en blijf je in stress hangen dan gaat je lichaam signalen afgeven. Tijdens de bijeenkomst blijkt dat mensen allemaal anders reageren op stress. Sommigen ervaren vermoeidheid, hoofdpijn, zijn prikkelbaar of verward. Anderen kunnen slechter slapen of zijn snel overprikkeld. Wees en blijf alert op stresssignalen en maak die bespreekbaar.

Kijk samen met jouw mentee hoe hij zijn ambitie kan behouden. Tips daarvoor zijn:

Probeer structuur in jouw dagen/ studieritme te houden (zoek desnoods maatjes)
Leef gezond en blijf voldoende bewegen. Elke dag een wandeling of rondje rennen doet wonderen voor je brein.

Op het werk/de stage: nieuwe dingen doen of uitproberen
Probeer ook bij het thuiswerken ’s ochtends je “werkkleding” aan te doen, (bij vrouwen) make-up te dragen. Als je je best doet om er representatief uit te zien, voel je je vaak ook beter.
De stageplaats gaat niet door of wordt afgebroken? Wat kun je nog wel doen?
Eigen inspiratie zoeken
Accepteer vooral de dingen die je niet kunt veranderen. Kijk naar de dingen waar je wel invloed op hebt in plaats van de dingen waar je geen invloed op hebt.


Heb je het idee dat jouw mentee zich alleen voelt, het contact mist? Probeer dan eens deze tips mee te geven:

Aanvaard dat er af en toe negatieve gedachten en gevoelens zijn
Houd contact met vrienden
Houd contact met studiegenoten / collega’s
Deel je zorgen (met je mentor ☺)
Zoek ontspanning (you-tube filmpje)
Ga eens koken of bakken en deel dit met huisgenoten of buren. Dit zorgt weer voor leuke (nieuwe) contacten.

Middels een poll heeft Anke onze mentoren diverse vragen gesteld over hun mentoring contact. Verrassend om te zien was dat een ruime meerderheid zijn mentee nog steeds in levende lijve opzocht (wel met inachtneming van de regels). Er is geen sprake van meer contact met de mentee, wel zijn de vragen veranderd.

In groepjes zijn de mentoren uiteen gegaan in breakout rooms. Hier werd hen gevraagd om ervaringen uit te wisselen met elkaar. Een kleine greep uit de reacties:

“Het contact met mijn mentee is hetzelfde gebleven, we zien elkaar nog steeds fysiek. Dit doen wij heel bewust, want mijn mentee moet al de hele dag achter het beeldscherm zitten door de online lessen. Als wij elkaar dan spreken heeft het zijn voorkeur om elkaar toch op te zoeken. Buiten of binnen”.

“Hoe je energie kunt geven aan jouw mentee? Door zelf het goede voorbeeld te geven! Waar haal je zelf de inspiratie vandaan, hoe pak jij zelf dingen aan in deze tijd? Hoe goed zorg jij voor jezelf? Wees zelf het goede voorbeeld”.

“Juist in deze tijd geef ik mijn mentee mee dat ze zich af en toe moet afsluiten van alle media. Als je de hele dag leest over aantallen en negatief nieuws binnenkrijgt, word je daar zelf ook niet vrolijk van. Filter welke informatie je wel en niet wilt horen”.

“In plaats van steeds te vragen hoe gaat het met jou, heb ik mijn mentee gevraagd om elke week een spreekwoord uit te zoeken en dit met mij te delen. Wij bespreken dan het gevoel van dit spreekwoord. Praktisch en zeker leuk, zo leer je elkaar ook beter kennen”.

Tot slot heeft Anke tips meegegeven om stress de baas te blijven, kende u deze al? En wat past u toe?

– Gezond leven (slapen, bewegen, eten)
– Muziek maken
– De natuur opzoeken
– Niet te lang achter elkaar stilzitten, probeer eens staand te vergaderen..
– Kom niet in de verleiding om social media apps te openen (leg je telefoon anders buiten bereik)
– Gebruik de pomodoro methode, 25 minuten werken – 5 minuten hoofd tot rust brengen (weg achter je laptop/ telefoon)
– Positief denken:
Ik kan het niet – Ik kan het nog niet
Als dit niet lukt faal ik – Als dit niet lukt, heb ik het in ieder geval geprobeerd
Ik kan niet meer….. – Wat kun je nog wel?
Wilt u de hele themabijeenkomst terugkijken?

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment