Mentor | Frank Hiddink
Mijn naam is Frank Hiddink, ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met stichting Learning Hub Friesland. 

Ik vind het leuk om met studenten/docenten op pad te gaan, maar vooral om te werken met jongeren. Dat trok mij aan om mentor te worden bij Mentor Programma Friesland. Ik heb mij hiervoor aangemeld en ben vervolgens gematcht met een mentee. Dit loopt sinds het begin van dit jaar.

De verbinding met jongeren en studenten vind ik het belangrijkst. Door een mentor te zijn kan ik vanuit het perspectief van een student zien hoe alles werkt, in dit geval is de student Salah. Salah is mijn mentee. Door Salah kan ik zien wat er allemaal speelt maar vooral waar hij tegenaan loopt en waar hij ondersteuning bij nodig heeft. Mentor zijn vind ik dankbaar werk, maar daar wil ik wel bij zeggen dat Salah veel zelf doet. Ik vind het mooi om zijn groeiproces daarin zien, en hoe hij zichzelf ontwikkelt.

Voordat er corona was zagen we elkaar elke week. Nu doen we veel online en spreken we elkaar op deze manier. We hebben goed contact met elkaar, als Salah mij nodig heeft dan appt of belt hij mij. In het begin had Salah mij vooral nodig met de opdrachten die hij vanuit school kreeg. Denk hierbij aan het opmaken van een verslag, dit heeft hij nog nooit geleerd. Tijdens de afspraken leerden we elkaar beter kennen, en nu contacteert Salah mij ook voor persoonlijke dingen die niet per se school gerelateerd zijn.

Bij het mentorschap is luisteren erg belangrijk, de kans geven om een ander het verhaal te laten doen. Hierdoor merk je dat iemand dan zelf gaat nadenken over de dingen die gezegd zijn. Je hoeft niet altijd een juist advies te geven maar een luisterend oor bieden kan ook voldoende zijn, dit wil ik meegeven voor iedereen die overweegt om ook mentor te worden.

Na zijn studie zou ik het contact met Salah willen behouden, we hebben een goeie band en ik ben ook benieuwd hoe het met hem zal gaan nadat hij zijn diploma heeft behaald.

Mentee | Salah
Mijn naam is Salah, ik ben 22 jaar. Ik woon nu 5 jaar in Leeuwarden, zelfstandig. De opleiding die ik volg heet combinatie dienstverlening op het Friesland College, ik zit in mijn tweede jaar. Naast mijn school werk ik ook.
In het tweede jaar van mijn opleiding ben ik in contact gebracht met Frank Hiddink. Tijdens het intakegesprek klikte het goed tussen ons. Hij vertelde mij wat hij mij kon bieden en hierna ben ik zijn mentee geworden. Mijn vaardigheden op de computer zijn niet zo goed, en Frank kon mij hier goed bij helpen.

Ik ken Frank bijna een jaar, nu met corona heb ik hem gewoon opgebeld en gezegd ‘’Frank ik heb je hulp nodig als dat kan’’. Wij spreken elkaar nu veel online maar hiervoor kwam hij bij mij op school, of ging ik naar zijn kantoor. Hij krijgt hier geen geld voor en doet alles als vrijwilliger, ik ben hem heel erg dankbaar voor alles wat hij doet.

Sinds de ondersteuning van mijn persoonlijke mentor Frank ben ik minder gestrest en heb ik meer rust in mijn hoofd. Voorheen zonder mentor moest ik hulp vragen bij anderen, maar waren zij niet altijd beschikbaar waardoor ik ook vertraging opliep. Met Frank is dit niet zo, hij maakt tijd voor mij vrij. Het doel voor mij is vooral om mijn diploma te halen voor het papiertje, maar zelf ben ik heel ondernemend ingesteld. Ik wil mondkapjes gaan verkopen online.

Als ik mijn diploma heb behaald ga ik ervan uit dat ik nog steeds contact heb met Frank. Hij is ook geïnteresseerd in de andere zaken waarmee ik bezig ben. Ik heb ook tegen hem gezegd als hij mij helpt op zakelijk gebied, gaan we alles netjes delen.

Ik wil aan studenten meegeven dat ze zich niet moeten schamen als ze iets niet snappen. Je moet juist hulp vragen want vanuit school ga je dit niet automatisch krijgen. Misschien bieden ze je uiteindelijk wel hulp aan, maar veel te laat. Vraag op tijd hulp! 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment