Op 24 en 25 oktober 2019 is in Boedapest een nieuw Erasmus Plus project van start gegaan; Talentmanagement in VET. MentorProgramma Friesland zal samen met MBO instellingen uit Roemenië, Slovenië, Spanje en Hongarije 2 jaar lang aan de slag gaan om de good practices op het gebied van talentmanagement en mentoring in beroepsopleidingen te delen en te vergroten.
Onder leiding van de organisatie KMTA uit Hongarije (Stichting MentorProgramma voor de Karpaten) hebben wij gedurende de kick-off meeting kennis gemaakt met good practices. We hebben de kerncentrale van Paks bezocht, een bedrijf dat specifieke- en hoge eisen stelt aan zijn medewerkers. Paks werkt samen met het Instituut van energetica (Energetikai Szakgimnázium és Kollégium).

Na het bezoek bij Paks hebben wij het instituut bezocht. Ons is opgevallen dat deze school een kweekvijver is voor professionals die vaak worden ingezet door de kerncentrale. De werkomgeving zorgt ervoor dat de studenten kunnen werken met hoogwaardige apparatuur.

Het talentmanagement is enerzijds gebaseerd op de zorg en ondersteuning van de energiecentrale en anderzijds op de samenwerking tussen docenten en studenten. We hebben verschillende laboratoria van de school bezocht en gesprekken gevoerd met studenten en mentoren van de instelling.
De tweede dag hebben wij kennis gemaakt met een beleidsmedewerker van het ministerie van Innovatie en Technologie in het beroepsonderwijs in Hongarije. Wij hebben een lezing bijgewoond over het huidige- en toekomstige Hongaarse beroeps onderwijssysteem. De uitdaging waarmee het Hongaarse onderwijssysteem momenteel vooral mee wordt geconfronteerd is “hoe houden we kennis en ontwikkeling van het onderwijspersoneel actueel”.

Het waren twee intensieve dagen waar we veel indrukken hebben opgedaan. Voor ons was het interessant om te zien in hoeverre mentoring wordt ingezet als instrument in het onderwijs en bedrijfsleven. Wij hebben mooie kansen gezien voor mentoring en job shadowing in Hongarije. Al onze werkpartners in dit project zien wij als rolmodellen in MBO management. Wij zien daarom een samenwerking positief tegemoet.
De volgende meeting, met alle werkpartners, vindt plaats in april 2020 in Leeuwarden. Mocht u meer willen weten over het programma van april neem dan gerust contact met ons op.
Namens het MentorProgramma Friesland heten wij u alvast welkom!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment