Onlangs heb ik het voorrecht gekregen om van 21 januari tot en met 26 januari naar Washington D.C. te reizen, uitgenodigd door Mentoring Europe voor een onvergetelijk avontuur. Onze reis draaide om het grootschalige National Mentoring Summit event georganiseerd door MENTOR, waar verschillende mentorprogramma’s uit heel Amerika hun kennis en expertise deelden. Ik maakte deel uit van de Europese mentoring delegatie als student van MentorProgramma Friesland. Ik was uitgenodigd om ervaringen te delen en uitleg te geven over de werkwijze binnen het MentorProgramma Friesland: “students in the lead”.

De vijf dagen die ik in Amerika heb doorgebracht, zijn voorbijgevlogen. Mijn dagen waren gevuld met een strakke planning vol diverse activiteiten. Ik heb verschillende workshops over mentoring bijgewoond, presentaties gevolgd en veel nieuwe mensen ontmoet. Zo heb ik een best practice leren kennen over het inzetten van alumni als mentoren. Ik heb ook gezien hoe een artiest/producer zijn levenservaring inzet om jongeren te inspireren en op het goeie pad te houden. Onze eigen workshop over “students in de lead” werd erg positief ontvangen. Mensen vonden het erg interessant om te zien dat een student een rol van een professional inneemt. Ze leren van ons en willen het zelf ook toepassen want dit is nieuw voor de Amerikanen, viel mij op.

Een hoogtepunt van de reis was de mogelijkheid om een groep mensen uit de staat Massachusetts te volgen tijdens hun jaarlijkse advocacy voor mentoring. Ik mocht deze groep shadowen tijdens hun gesprekken met verschillende senatoren en congres leden, wat erg bijzonder was. Ik was samen met Kamilla Gorczynska de enige die aan deze gesprekken mochten meedoen als Europeanen. Wij mochten zelfs kort vertellen over onze werkzaamheden in Friesland en in Europa. Het was een bijzondere ervaring om te zien hoe Nathan S., Angela Stokes, Leah Harrigan, Daniel Gaynor en Tara Spann zich inzetten voor de zaak “Mentoring” waar ze gepassioneerd over zijn en hoe ze hun stem laten horen op zo’n belangrijk politiek niveau.

Dit Advocacy gesprek en andere gesprekken hebben mij geïnspireerd om mijn eigen communicatie te verfijnen en te verbeteren. Amerikanen denken groot en dit is iets wat wij nog moeten leren, vind ik.  Ik ben dankbaar voor deze kans en de wijze waarop de workshop over “Students in the lead” heeft uitgepakt. Dit heeft me veel zelfvertrouwen en motivatie gegeven om door te knallen. Ook heeft het me inzichten geven in mijn kwaliteiten en ben ik gaan nadenken over wat mijn plannen zijn in de toekomst. Ik kijk ernaar uit om de lessen die we hebben geleerd toe te passen in het werkveld en om met verschillende Amerikaanse organisaties samen te werken.

Wat een ervaring een om nooit te vergeten! Firda, hartelijk dank voor het mogelijk maken van deze reis!