Ik ben Felicia en dit is mijn verhaal:
Ik woonde in Roemenië tot dat ik een vriend kreeg die in Nederland woont. Na een tijdje heb ik besloten om te emigreren naar Nederland en hier een leven verder op te bouwen. Dit viel me zwaar. Ik had niemand meer voor mezelf alles wat ik had kwam van mijn vriend, dit was ik niet gewend. In 2018 ben ik op Nederlandse taalcursus geweest in het Friesland College. Hier kwam ik Kamilla van het MentorProgramma Friesland tegen. Ik vond haar verhaal gelijk interessant, maar omdat ik een beetje bescheiden ben heb ik even gewacht met contact te zoeken. Uiteindelijk heb ik toch met haar gesproken en toen was het gelijk BOEM. Ze heeft me uitgelegd wat de mentoring is, want ik kende dat niet. Ik dacht wat een luxe en ook nog gratis. Ook dacht ik gelijk aan mijn toekomst. Iemand die naar me kon luisteren en me kon adviseren. Toen heb ik deel genomen aan het MentorProgramma Friesland.

Ik ben een persoon die graag met mensen wil zijn, die slimmer zijn en een goede baan hebben. Zelf dingen doen vind ik erg belangrijk. Ik wil niet thuis blijven zitten en klagen over alles en moeilijk dat ik uit een ander land kom. Ik wilde zelf een leven opbouwen.

Na activiteiten gevolgd te hebben vanuit het MentorProgramma Friesland kwam ik in contact met mijn toekomstige mentor Coby van der Laan. Mijn mentor heeft mij bewuster gemaakt dat ik een baan moet kiezen die bij mij past. Daarom waren we actief bezig om te zoeken naar de passende baan. We hebben een plan gemaakt over wat ik leuk vind, wat past bij mij persoonlijkheid en vaardigheden. Mijn mentor heeft mij op de achtergrond geholpen. Ik was actief aan het zoeken. Ik weet niet of ik de enige ben, ik had geen idee wat mijn droombaan was. Ik vond alles leuk, vooral met mensen werken maar achter mijn computer mijn eigen ding doen vond ik ook leuk. Ik was altijd bereid om alles te doen. Zo begon ik met schoonmaken in een hotel. In de 2 jaar dat ik daar werkte heb ik mezelf omhoog gewerkt. Van schoonmaak naar restaurant en vervolgens receptie. Helaas wou mijn baas mij geen vast contract geven. Ik wist daarna niet wat ik met mijn toekomst moest. Ik heb veel gesolliciteerd maar ik kreeg nergens reactie op. Ik woonde in Leeuwarden, hier zijn veel studenten die ook willen werken. Zij werden sneller aangenomen dan iemand uit Roemenië. Uiteindelijk ben ik via via en door de adviezen van mijn mentor aan mijn droombaan gekomen. Dit doe ik nog steeds met veel plezier. Ik voel me echt op mijn plek.

Ik zie nu mijn afkomst als voordeel. In de bedrijf waar ik nu werk, werken we met bedrijven uit Roemenië. Er wordt op mij gerekend qua communicatie, omdat ik uit de Roemeense cultuur kom. Ik werk nu al een jaar in dit bedrijf. Ik zeg altijd tegen mijn baas dat ik meer wil doen en leren. Ik weet heel goed wat ik wil.

Als ik terug kijk naar mijn loopbaan ben ik ontzettend blij dat het MentorProgramma Friesland op mijn pad is gekomen, ik zou het niet willen missen. Ik zat in een moeilijk situatie, MPF en mijn mentor hebben mij geholpen om te ontplooien. Ik heb mezelf ontdekt. Ik kan me niet voorstellen hoe het zou zijn als ik het MentorProgramma Friesland niet kende.

Felicia