Over mentoring

Mentoring is een vorm van begeleiding en netwerken en levert een wezenlijke bijdrage aan de groei en het succes van een ander. Mentoring geeft erkenning en herkenning, het biedt rolmodelschap, stimulans en een luisterend oor aan de deelnemers. De mentees (studenten) bereiken hun doelen sneller wanneer zij steun en stimulans krijgen van iemand die hetzelfde pad al eerder heeft afgelegd. Zij maken gebruik van de successtrategieën van de mentor. 

Een mentor is een maatschappelijk verantwoorde burger, ongeacht leeftijd, geslacht of diploma’s, die zijn weg heeft gevonden in de maatschappij. Deze mentor zet zijn eigen ervaring en levenslessen in om jongeren te coachen richting het volwassen worden. Ooit heeft deze mentor misschien wel in dezelfde schoenen gestaan als de jongere, voor hem is de mentorrelatie een vorm van herkenning en erkenning.

Mentoring betekent ook een extra stimulans voor studenten om hun beroepswensen en levenswensen te realiseren.  Wanneer in de eigen woon- of leefomgeving een luisterend oor en een positief voorbeeld ontbreekt, kan een mentor helpen bij dilemma’s op het terrein van scholing en arbeid. Een mentor heeft de rol van vertrouwenspersoon, gids, coach, onderwijzer en vriend. Deze rolmodellen zijn een sleutelfactor voor succes. Met behulp van de mentorrelatie ziet de student dat studie en werk tot de mogelijkheden behoren en raakt gemotiveerd om door te gaan in plaats van op te geven. 

Alle studenten van de partnerscholen zijn welkom om gebruik te maken van het MentorProgramma. Wat je vraag ook is, er is een mentor voor je beschikbaar. Heb je bijvoorbeeld behoefte aan:

 

  • Begeleiding bij het maken van een studiekeuze
  • Begeleiding bij het maken van beroepskeuze
  • Meer zelfvertrouwen krijgen
  • Met behulp van coaching zelfstandig keuzes maken
  • Een luisterend oor hebben
  • Iemand die je een steuntje in de rug biedt
  • Iemand die zich als rolmodel opstelt en een goed voorbeeld geeft

Ben je geen student bij een van onze partners maar ben je wel geïnteresseerd in mentoring? Ook dan ben je van harte welkom, MPF is toegankelijk voor iedereen.

Het geeft precies aan wat het is. Je volgt iemand tijdens zijn werkzaamheden in het bedrijf of daar buiten. 
Je kijkt en observeert wat ze doen:

– Je kunt “ïn het echt” zien wat het beroep inhoudt
– Je kunt ze allerlei vragen stellen
– Je ervaart de hectiek en spanning die bij het beroep hoort
– Je ziet wat het werk van je vraagt
– Je ziet hoe men ermee omgaat

En op basis daarvan kan je al een beetje in schatten of dit beroep en dit werk iets voor jou is.
Voordat je met een opleiding begint, of zelfs voordat je ergens solliciteert, kan dit een goede manier zijn om een echt beeld te krijgen van het beroep of de baan. 
Maar wat ook belangrijk is om te ervaren welke mensen hiervoor kiezen. Zijn dit persoonlijkheden met kwaliteiten, waar jij bij past?

MentorProgramma Friesland heeft een uitgebreid netwerk, waarin vele bedrijven en beroepen vertegenwoordigd zijn. Van jurist tot schilder, van kunstschilder tot bestuurder.
Heb je een vraag, wil je weten hoe je ” job shadower” kunt worden, mail ons.

Centraal bij de mentoring staat de leervraag van de mentee. Wat wil je bereiken, wat wil je leren en wie heb je daarbij nodig? MentorProgramma Friesland zoekt altijd naar de vraag achter de vraag. Wat heeft de mentee nou eigenlijk echt nodig? Wat schuilt er achter de leervraag? De leervraag kan met de persoonlijke ontwikkeling te maken hebben als, “Hoe kan ik leren meer voor mijzelf op te komen?”, of meer gericht zijn op de opleiding als, “Hoe maak ik een juiste studiekeuze en wat als ik een verkeerde keuze maak?”. Een leervraag kan ook gericht zijn op de toekomst als, “Ik heb geen idee wat ik moet kiezen” of heel doelgericht, “Ik wil een eigen bedrijf opzetten en wil graag sparren met een ondernemer”. Elke student is verschillend en bij elke student (en leervraag) past een andere mentor.

Frequently asked questions (FAQ's)